La Fontaine aux perles


Fotografie w Rosengarten Forst, rok 2016 – Marian Sołtys.
Mieszaniec herbatni.
Hodowca – Michele Adam rok – przed 2013. W tymże roku otrzymała też 2 nagrodę na Lyońskim Trial różanym.
Kwiaty delikatnym, subtelnym, cielisto różowym kolorze o centrum kwiatu nieco ciemniejszym niż jego zewnętrzne partie. Kwiat ćwierćrozetowy, średnicy 10 cm, złożony z ponad 50 płatków. Gdy David Austin stworzył swe English roses, miały one przepiękne właśnie ćwierćrozetowe kwiaty właściwe galijkom czy centifoliom, rozwijające się się z kulistych , pękatych pąków. Przyjęło się powszechnie uważać, że to była jedna z wad angielek i pewien regres w stosunku do przepięknych, wytwornych pąków mieszańców herbatnich. Oweż mieszańce najcudowniej prezentowały się w fazie rozwijającego się pąka. Świetność kwiatu trwała jednakże krótko. Prezentowana tu odmiana, należy już do grupy róż, które umownie nazwałem różami w wiktoriańskim stylu, które to zachowały klasyczny, wytworny a wysmukły pąk z którego z wolna rozwija się przepyszna barokowa rozeta, zachowująca swój urok znacznie dłużej niż klasycznie wyglądające kwiaty mieszańców herbatnich.
No udała się ta róża Michelowi Adamowi nad podziw.
Zapach – do tak pięknego kwiaty nie mogło zabraknąć dobrego zapachu. I on jest, jak gdyby skrojony na miarę do tej odmiany.
Krzew – o pokroju , wyprostowanym, jednakowoż bogato rozrastający się na boki. Tak , że przy tradycyjnej wysokości około 120 cm, mamy krzew o szerokości około 70 cm. Jak na mieszańca herbatniego, to niezły wynik.
Liście – skórzastej tekstury, ciemno zielone, półmatowe. Bardzo dobra odporność na choroby grzybowe.

Fontaine aux perles – to nazwa niezłej restauracji w Rennes – na fotografii obok widzimy jakie klimaty tam spotkać można.