Kazanlik Tringipetala
Róża damasceńska znana jeszcze w XVI wieku. Uprawiana na masowa skalę w Bułgarii w górskiej dolinie/ 100 x 10 km/koło miasta Kazanłyk i w Turcji w regionie Isparta. Kwiaty różowe z wiekiem jaśniejące, zbudowane z około 30 płatków(stąd inna jej nazwa Tringipetala)dość nieporządnie ułożonych wokół złocistych pręcików,ich średnica to 5 – 7cm. Kwitnie małymi wiechami po kilka kwiatów na pędzie. Czasami, niezbyt obficie , powtarza kwitnienie. Cechą zdecydowanie wyróżniającą ją spośród innych róż, jest jej zapach. Piękny i intensywny, zdecydowanie wyróżniający się wśród zapachów innych róż.
![kazanlik-a kazanlik-a](https://www.roses.webhost.pl/wp-content/gallery/cache/5561__320x240_kazanlik-a.jpg)
![kazanlik kazanlik](https://www.roses.webhost.pl/wp-content/gallery/cache/14153__200x200_kazanlik.jpg)
Krzewy bujne o intensywnym wzroście, dorastające do 2,5m wysokości. Liście jasno zielone 7 listkowe.
Pochodzenie: Nieznane. Fotografia nr1 Frank Harrell .Foto nr 2- 4 Marian Sołtys Sangerhausen 2009 orazAbbaye de Valsaintes
Kazanlik jest jedną z trzech róż damasceńskich uprawianych na masową skalę w okolicach miasta Kazanlik do produkcji/destylacji/ Attaru – olejku różanego. Inne to Ispahan i Gloire de Guillan . Doskonale nadaje się też do tworzenia poutpouri zapachowych, jako że płatki jej po wysuszeniu intensyfikują zapach i utrzymują go przez bardzo długi okres czasu. w XIX wieku równie często używano do tego celu płatków róży Madame Isaac Pereire .
Fotografia obok – dzięki uprzejmości Elżbieta Kozak.
By zachować istotę zapachu tej róży, kwiat jest zrywany ręcznie, a pracę ta należy wykonać pomiędzy 4 a 9 rano i natychmiast poddany jest destylacji kwiaty zerwane w godzinach późniejszych używane są do produkcji podrzędnych artykułów jak brandy dżemy czy konfitury.
![trigintipetala trigintipetala](https://www.roses.webhost.pl/wp-content/gallery/cache/16356__200x200_trigintipetala.jpg)
![tringintipetala tringintipetala](https://www.roses.webhost.pl/wp-content/gallery/cache/16916__200x200_tringintipetala.jpg)
foto -U. Trętowska
Codziennie zrywanych jest 100 ton płatków różanych. Na jeden kilogram płatków potrzeba 200 krzewów róż.
Rycina pochodzi z Rozen Zeitung.
Po destylacji owych stu ton płatków otrzymuje się 35 kg esencji różanej. Na jeden kilogram olejku potrzebnych jest 3,5 tony kwiatów! Podczas pierwszego weekendu czerwca rejon Kazanlik świętuje żniwa. Róże zrywane są w tradycyjnych strojach ludowych , w towarzystwie śpiewów i tańców.Wybiera się nawet Królową Róż, którą to oczywiście zostaje najpiękniejsza dziewczyna w dolinie.
![tringipetala-galicja-2011-095a tringipetala-galicja-2011-095a](https://www.roses.webhost.pl/wp-content/gallery/cache/10851__200x200_tringipetala-galicja-2011-095a.jpg)
Fotografie: Marian Sołtys w rosarium Borova Hora 2011
Zdefiniowany laboratoryjnie zapach róży Kazanlik obejmuje ponad 400 różnego rodzaju substancji zapachowych! Jeśli przyjrzymy się składowi tej róży dokładniej, okazuje się, że około 85% objętości pachnącego oleju składa się z czterech materiałów, kolejne dziesięć stanowią około 10%, a pozostałych kilkaset składników w ostatnim 5% olejku.
![kazanlik kazanlik](https://www.roses.webhost.pl/wp-content/gallery/cache/23339__200x200_kazanlik.jpg)
![kazanlik2 kazanlik2](https://www.roses.webhost.pl/wp-content/gallery/cache/23340__200x200_kazanlik2.jpg)
Fotografie – Marian Sołtys w kolekcji rodziny Barni , Pistoia 2014.
Otworzyło to przed producentami perfum nowe horyzonty. Na przykład wyprodukowane przez Diora w roku 1985 perfumy Poison w decydującym stopniu opierają się na zapachu attaru
piątek, 25 Wrzesień 2009 o godz. 09:30
gdzie można kupic sadzonkę?
niedziela, 16 Lipiec 2017 o godz. 14:53
Jesienią kupiłam trzy krzewy z myślą o dżemie z płatków. Czy Pan posiada takie róże i czy robi z nich przetwory?
piątek, 21 Lipiec 2017 o godz. 21:19
Konfitury z niej są przednie, a nawet czasami zbyt intensywne w swym aromacie.Z dodatkiem płatków ,Keserin des Nordes’ wiele zyskują na kolorze i smaku. Dla dłubków jest możliwość robienia tychże z całych jej kwiatów w pierwszym dniu ich otwarcia. U mnie róża bezobsługowa w rejonie Bydgoszczy. Do dżemu mogą być potrzebne pektyny, bo płatki słabo żelują, jego idea jest ciut inna niż konfitur. Milej zabawy i degustacji.
czwartek, 26 Lipiec 2018 o godz. 20:07
Moja kwitnie po raz pierwszy ale za to inaczej tz kwiaty wyrastają z kącików lisci.Po kilkanascie na jednym pędzie.
Czy to normalne?
sobota, 28 Lipiec 2018 o godz. 22:13
Byłem w tym roku na święcie róż w Bułgarii – jak będzie czas to napiszę.
W kwestii nazw i pisowni. Oficjalna bułgarska transliteracja z cyrylicy na alfabet łaciński to Kazanlak. Ale moim zdaniem w języku polskim pisownia lepiej odzwierciedlająca oryginalną wymowę to Kazanłyk.
Co do zapachu tej róży. Poza intensywnym zapachem starych róż ja wyczuwałem nutę zapachu wilgotnego zielska. W sumie zapach dość agresywny.
wtorek, 31 Lipiec 2018 o godz. 09:27
W latach 60 XX wieku w podręczniku szkolnym do geografii
dla kl VI/VII? przy temacie Bułgaria na mapce był zaznaczony rejon uprawy róż w dolinie Kazanłyk z miastem
Kazanłyk. Czyli i wtedy widziano sens tej różnicy w transkrypcji i fonetyce, którą Pan słusznie zauważa.
poniedziałek, 1 Lipiec 2019 o godz. 13:53
Powyżej pisałam, że zakupiłam 3 krzewy tej róży z myślą o konfiturze z płatków. W tym roku obficie zakwitły i przerobiłam je na konfitury. Tradycyjnie – utarte w makutrze z cukrem z dodatkiem soku z cytryny. Po spożyciu niewielkiej ilości tej konfitury dostaliśmy z mężem rozwolnienia, a w brzuchu była niesamowita rewolucja.Myślałam, że to z powodu spożycia na surowo, więc konfiturę przegotowałam z żel-fixem. Historia się powtórzyła. Róże były niepryskane, zrywane codziennie rano i od razu przetwarzane.Podejrzewam, że ta róża nadaje się na perfumy, a nie do spożycia.